// TUR REHBERLİĞİ

 

 

Tur Rehberliği Organizasyonu

Şanlıurfa'da sıra gecesi eğlencesinden sonra istediginiz tarihi mekanları görebilmeniz için deneyimli rehber kadromuz ile Şanlıurfa'nın eşşiz güzellikleri ve tarih igezilecek tüm mekanlarını günü birlik ziyaret edebilir ziyaret edilen yerler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Şanlıurfa sizlerinde bildiğiniz gibi tarihin sıfır başlangıç noktası ve medeniyetlerin başkenti

Şanlıurfa’mızın ve güneydoğu anadolu bölgesinin eşsiz yerlerini uzman rehber kadromuz ile değerli misafirlerimize anlatmaktan onur duyarız.

Balıklı Göl’den, Harran Evleri’ne birbirinden değerli gezi noktalarına ev sahipliği yapan şanlı şehrimiz Şanlıurfa’nın gezilecek yerleri sizlerle;

Dört bir yanı kutsal değerlerle dolu olan ”Peygamberler Şehri”, Kurtuluş Savaşı’nın Şanlı memleketi Şanlıurfa’nın her bir noktasında yöresel geleneklerimizi hissedeceğiniz gezilecek yerlerini, merak edenler için derledik. İşte sizler için hazırladığımız Şanlıurfa gezilecek yerler listesi;

Balıklıgöl Şehrin görsel ve tarihi simgelerinden biri olan Balıklı Göl ile başlıyoruz. Şanlıurfa’ya gidenlerin, mutlaka ilk olarak uğradığı göl, şehrin en önemli turistik noktalarından biri. 150 metre uzunluğa sahip olan göl, 30 metre genişliğiyle, tarihi Rizvaniye Cami’nin yanında yer alıyor. Oldukça önemli bir dini hikayeye de sahip olan balıklı göl, bilinen rivayete göre, Hz.İbrahim’in ateşe atılmasından sonra göl halini almış bir yer.

 

Gölün içerisinde yer alan sazan balıkları da bu nedenle kutsal sayılıyor. Özellikle dini bayramlar ve mevlüt gibi özel günlerde en kalabalık gününü yaşayan balıklı göl, Urfa Kalesi’nin hemen aşağı kısmında yer aldığı için, ulaşım konusunda oldukça kolay bulabileceğiniz bir noktada yer alıyor.

 

Gölün olduğu alana geldiğinizde, suyun içinde yer alan fıskiyelerin sesinin ve ortamın yarattığı tarihi atmosferin sizi etkileyeceğine eminiz. Dilek dileyen insanlardan, dua edenlerine kadar çok çeşitli insanın bir arada buluştuğu meşhur gölü, Şanlıurfa gezi rotanıza mutlaka ekleyin.

Not: Balıklı Göl’e gelmişken yanında yer alan Hz. İbrahim’in doğduğu mağarayı da ziyaret edebilirsiniz.

HARRAN: Şanlıurfa gezi turunuzda kesinlikle ziyaret etmeniz gereken gezi noktalarından bir diğeri de, Şanlıurfa şehir merkezine 45 km mesafede yer alan Harran ilçesinde yer alıyor. Aynı zamanda dünyanın ilk üniversitesine de ev sahipliği yapan tarihi bölge, Emevilerin son başkenti olarak da biliniyor. Harran’ı ilginç kılan bir diğer özelliği de, tek parça dahi ahşap kullanılmadan yapılan meşhur kerpiç evleri. M.Ö 6 Yüzyılına dayanan tarihiyle bilinen Harran evleri, oldukça ilgi çekici mimari yapıya sahip.

Kerpiç üzerine çatı kısmına tuğladan yapılan evler yazın soğuğu, kışın ise sıcağı içeride tutma özelliğine sahip. Tamamı elle inşa edilen evlerin, İtalya’daki Trulli Evlerine ilham kaynağı olduğu da biliniyor. Henüz ne yazık ki İtalya’daki evler kadar turistik olmayan Harran evleri, 1999 yılından beri Kültür Bakanlığı’nca korunuyor.

Şehir merkezinden kendi aracınızla gidebileceğiniz Harran evlerine yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabiliyorsunuz. Harran Evleri’yle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz, Şanlıurfa gezimiz sırasında yazdığımız Harran Evleri yazısını okuyabilirsiniz.

HALFETİ: Güneydoğunun cenneti lakabıyla da bilinen Şanlıurfa’nın turizm açısından en önemli noktalarından biri olan Halfeti, meşhur gölü ve gölün içinden çıkan cami minaresiyle, mutlaka hafızalarınızda bir yere sahiptir. Halfeti Şanlıurfa’ya bağlı bir ilçe olsa da, aslında Gaziantep şehrimize daha yakında yer alıyor. Şehrin Antep ile sınırında yer alan Halfeti, binlerce yıllık tarihe ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeri.

2000 yılında gerçekleştirilen Birecik Barajı yapımı sırasında, pek çok yeri sular altında kalan bu antik şehir hala tarihi değerini koruyor. Batık şehir gibi oldukça ilginç bir görüntüye sahip olması da, dikkat çekmesine neden oluyor. Eski Halfeti ve Yeni Halfeti olarak ikiye ayrılan ilçe, aslında eski yerleşim yeriyle, baraj inşaatından sonra 15 km ötede yer alan yerleşim yerine taşınmalarıyla ortaya çıkmış.

Romalılardan, Abbasilere kadar bir çok devletin yönetimine geçen Halfeti, Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine ise, ancak 16.Yüzyılda geçebilmiş. Şehir merkezine 112 km mesafede yer aldığı için 2 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Ancak Gaziantep üzerinden de 1 buçuk saat içinde ilçeye ulaşabilirsiniz.

Not: Gölün üzerinde yapılan tekne gezilerine katılmayı ihmal etmeyin. Şehrin batık görüntüsü en net biçimde ancak tekne gezintisiyle algılanabiliyor. Bol bol fotoğraf çektirmeyi de unutmayın.

4. Göbekli Tepe

Yazımıza, Türkiye’nin de dışında dünyanın en önemli ve değerli tapınaklarından biri olan Göbeklitepe Höyüğü ile devam ediyoruz. Şanlıurfa’nın Örencik ilçesinde yer alan höyük, 12.000 yıllık tarihi geçmişe sahip. Dünyanın en büyük ve en eski tapınağı olarak bilinen yapı, Neolitik Çağ’dan günümüze ulaşabilen nadir yapılardan biri. Tarihi verilere göre Mısır Piramiti’nden daha yaşlığı olduğu bilinen höyük, 2018 yılından beri Unesco Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor.

Şanlıurfa’nın şehir merkezinden yaklaşık 18 km kadar yol gittikten sonra ulaşabileceğiniz tarihi höyükte, keşfedildiği 1963 yılından beri kazı çalışmaları halen devam ediyor. Belli başlı önemli çalışmalara sırasında ara ara ziyarete kapanılan tapınağın bulunduğu alan, günümüzde popüler bir dizi haline gelecek olan Beren Saat’in oynayacağı Netflix dizisinde de izleyebileceğiz.

 

Kendi aracınızla kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yola sahip olan alana, dilerseniz şehir merkezinden kalkan 100 nolu şehir otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Şanlıurfa gezi rotanıza, dünyanın en eski tapınağını eklemeyi unutmayın!